Stoelyoga

Stoelyoga is yoga met de stoel als basis. Het is een laagdrempelige vorm van bewegen, waarbij we uitgaan van het plezier en de bewegingsvrijheid van het lichaam. Het zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven, de doorbloeding lekker op gang blijft, en er tijd is om zorgeloos ontspanning te vinden.

De opbouw van een les

De manier waarop ik lesgeef is middels verhalen. Elke les heeft een eigen thema waarmee we werken. We beginnen met een verhaal, gedicht of een mooie tekst om eerst rustig aan te komen in het moment. Dan warmen we het lichaam op met een activatie waardoor de spieren losser worden, en klaargemaakt worden om soepel te bewegen. We gaan door met bewegingsseries of houdingen. Dit doen we zittend op de stoel, of staand met de stoel als steuntje ernaast. De houdingen die we doen zijn klassieke yoga-houdingen die aangepast zijn op het gebruik van de stoel. Soms zit er een yoga-dans in, die we heerlijk op muziek doen. Dan gaan we de rustigere fase van de les in, waarin we uitgebreid ingaan op pranayama, de kunst van de beheersing van de ademhaling. We eindigen de les met een korte meditatie om de stilte van binnen te ervaren, en een diepe ontspanning zodat je weer opgeladen je dag kunt vervolgen.

Een les is gemiddeld 60 minuten, en daarna is er ruimte voor een kopje koffie of thee.

Stoelyoga is voor iedereen

Deze vorm van yoga is geschikt voor alle leeftijden, ongeacht conditie. Het kan worden gedaan of je nu zelfstandig mobiel bent, met een rollator loopt, of in een rolstoel zit. Ook voor mensen met bijvoorbeeld dementie, en parkinson is stoelyoga een toegankelijke manier van bewegen. Kortom; stoelyoga is er echt voor iedereen.

Data en locatie

Voor de stoelyoga kom ik graag bij je thuis. Hierdoor kunnen we samen kijken wat er in de mogelijkheden van bewegen ligt, en kan ik de les afstemmen op jou. Ik rij in een straal van 20 km om Ugchelen/Apeldoorn heen. De momenten waarop het kan zijn flexibel door de week heen, dus schrijf of bel me gerust, samen vinden we vast een passend moment.

Tarieven

Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kijken of er een klik is, waar je interesse ligt, en daarna ben je welkom voor een gratis proefles. Als je besluit door te gaan, zijn de lessen in te plannen in het ritme dat jou past (wekelijks, om de week of bijvoorbeeld eens per maand). De prive lessen kosten €35/les, en €15/les voor elke persoon extra. Dit zijn gereduceerde tarieven omdat ik nog in opleiding ben. Per 1-1-2023 wordt dit €45/les, en €20/les voor elke persoon die extra aansluit in de les.

Wie ga je ontmoeten als docent?

Rosella geeft de individuele stoelyoga-lessen.
“Mijn drive om stoelyoga te delen komt voort uit dat ik in het verleden op verschillende plekken als vrijwilliger heb mogen werken in zorginstellingen voor ouderen, alsook met mensen met een geestelijke en fysieke beperking. Vanuit m’n eigen kleine familiekring waar dementie en parkinson voorkomt en makkelijk bewegen geen gegeven is, voelt het zo belangrijk om bewegen wel toegankelijk te maken. Het plezier, de overwinning en de zorgeloosheid te zien bij het bewegen, en te merken wat er wel kan, zorgt voor zulke mooie gezamenlijke geluksmomentjes. Oog voor de persoon met zijn of haar verhaal, die in het zonnetje te zetten, en daarmee te mogen verbinden. Dat is voor mij het creëren van een mooie wereld.”